Fikonmarmelad

Idag kokade jag en egen fikonmarmelad. Det var så otroligt bra pris på färska fikon o butiken idag så jag var tvungen att passa på! Fikonmermelad är så himla gott till ost och kex, Parmaskinka, på frukostmackan och ett måste på ostbrickan för mig! Det är superenkelt att göra själv, och verkligen SÅ gott! Denna marmelad gjord jag med smak av vanilj, det går utmärkt att ta bort vaniljen om man vill.

Det här behöver du:

  • 500g fikon (ca 10-12 st)
  • 4 dl socker
  • 1,25 dl vatten
  • 1 msk citronjuice
  • 1 tsk Vaniljextrakt

Såhär gör du:

Hacka fikonen fint. Koka upp socker och vatten i en kastrull och låt koka i någon minut. Häll i hackade fikon, citronjuice och vaniljextrakt och låt koka ca 15-20 minuter tills den börjar tjockna. Kom ihåg att marmeladen tjocknar mer när den svalnar, man vill inte ha den för tjock.

Häll upp medans den är varm i en ren burk. Jag lägger in burken i ugnen på 100 grader för att få bort alla bakterier. Stäng locket direkt, vänd upp och ner i ca 10 min och låt svalna. Kom ihåg att fylla enda upp, man vill ha så lite luft som möjligt i burken. Jag förvarar min marmelad i kylskåpet. I

Lycka till!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *