Texas Chili

Det är lördag och solen skiner! Man får så mycket mer energi när det är fint väder ute och speciellt när solen är framme. Håller ni med? Idag ska jag bjuda på en hemmagjord Texas chili! Denna gryta sköter verkligen sig själv, och under de tre-fyra timmar den ska koka kan man få hur mycket vettigt som helst gjort! 

Har ni aldrig gjort en egen chili är detta ett måste att testa. Det blir en stor gryta och är alldeles perfekt att bjuda på när det kommer hem folk eller på en fest.

Denna chili serveras helst med tortillabröd, nachos, guacamole, gräddfil, ost och lök, mer än så behövs verkligen inte, chilin exploderar av smaker i sig själv! Luktar ljuvligt i hela lägenheten just nu!

Detta behöver du:

  • 1 kg högrev
  • 3 gula lökar
  • 4 stora klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 1 gul chili
  • 1 grön chili
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk cipotle paste (bild finns nedan) 
  • 1 msk kalvfond
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1,5 dl BBQ sås 
  • 5 dl mellanmörk/mörk öl
  • 2 dl vatten
  • 40 g mörk choklad 

Kryddor:

  • 1 msk Rökt paprikapulver (finns i de flesta affärer, jag köpte min på willys!)
  • 3 tsk farinsocker
  • 1 tsk chilipulver/chiliflingor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • Svartpeppar och salt efter smak

 

Såhär gör du:

Hacka lök och vitlök. Halvera chilin och ta ut kärnorna, skölj och hacka dem. Putsa högrevet och ta bort allt fett och senor, skär köttet i stora bitar. Hetta upp olja i en stor gryta och bryn köttet. Tillsätt lök, vitlök och chili. Häll i tomatpuré och kryddor och blanda om ordentligt. Häll i krossade tomater, öl, BBQ, cipotle paste, kalvfond och vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i ca 3 timmar och rör om då och då. Efter 3 timmar tillsätt bitar av mörk choklad. Låt koka ytterligare ca 30 minuter.

När köttet är helt sönderkokt är grytan klar. (Det kan ta längre tid ibland, ha tålamod!) Grytan ska vara krämig och kladdig. Smaka av med salt och om du vill ha mer hetta kan du klicka i lite mer chipotle paste. Kom ihåg att vid slutet av koktiden behöver du röra lite oftare, ju tjockare den blir ju lättare bränner den vid.

Servera med tortilla bröd, nachos, guacamole, gräddfil, ost och lök (gräslök, salladslök och röd lök går bra).


Rensa chilin (det går bra att spara kärnorna, men jag föredrar utan)


Cipotle Paste, finns i texmex hyllorna i butik


Stek köttet innan det kokas sönder

Tillsätt lök, vitlök och chilli och stek vidare en stund, tillsätt sedan tomatpuré och stek ytterligare. 


Här är grytan nästan klar! Jag fuskade lite, för att få en mörkare färg hade jag i lite collorit.

Det blev så otroligt gott! Alla gäster var jättenöjda och det blev inte mycket över! 

Lycka till! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s