Kycklingklubba med rostade rotfrukter och gräddsås

Jag föredrar kyckling med ben hellre än kycklingfilé då det inte blir lika torrt. Det är visserligen lite puligare att äta men verkligen värt det. Det är tacksamt mot plånboken också! Denna rätt känns lite lyxig trots att det verkligen är en budget måltid. Under säsong kan du köpa jättegoda rotfrukter för nästan inga pengar alls i butik. Variera dina rotgrönsaker utifrån vad som erbjuds i butikerna! 

Detta behöver du:

 • Ca 3-4 st stora kycklingklubbor
 • 1 dl Chillisås
 • 2 tsk Worcestershire sås
 • Paprikapulver
 • Lökpulver
 • Torkad Timjan
 • Salt och peppar

Ugnsrostade rotfrukter:

 • Rotfrukter efter säsong och smak, jag hade potatis, morötter, rödbetor och gul lök
 • Olja
 • Torkad Rosmarin el timjan
 • Salt

Sås:

 • 3 dl matlagningsgrädde
 • 1,5 tsk Hönsbuljong el en tärning
 • 10g smör
 • 1 sharlottenlök
 • 1 tsk Soja
 • 1 tsk majsredning / maizena
 • 1 – 1,5 tsk svartvinbärsgelé
 • Salt och peppar

Såhär gör du:

Värm upp ugnen till 225 grader. Blanda chillisås och worcestershire sås tillsammans med alla kryddor. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och pensla på  kryddblandningen på kycklingen. Om det ev blir lite över, släng i det i formen. Häll i 1,5 dl vatten i formen innan du ställer in den i ugnen. Kycklingen ska vara inne i ca 30 till 45 min beroende på storleken på klubban. Dubbelkolla så klubban är riktigt klar. Efter lite mer än halva tiden kan man behöva lägga på ugnsfolie över kycklingen för att undvika att den blir bränd. 

Ugnsrostade rotfrukter:

Skala rotfrukterna och skiva eller skär i önskad storlek. Lägg rotfrukterna ingen skål och blanda med olja, salt och rosmarin/timjan. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och sprid ut. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter på 225 grader. Ta ut och rör om några gånger under tillagning.

Sås:

Finhacka sharlottenlöken. Bryn löken i smör i stekpannan. Tillsätt grädde, soya, buljong och kryddor. Låt koka i några minuter och red såsen till önskad tjocklek. Jag använder mig av denna majsredning (se bild nedan), helt fantastisk för såser! Tillsätt gelé och rör om tills den smält helt. Smaka av med salt och peppar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s