Klassiska Kanelbullar

Idag är det kanelbullens dag! Bästa dagen på hela året, nästan iallafall. Det måste ju såklart firas, har ni aldrig bakat egna kanelbullar är det verkligen dags just idag! Hela lägenheten fylls med en ljuvlig doft av nybakade kanelbullar, bara det är en anledning till att baka. Det blir många kanelbullar så varför inte bjuda någon du tycker om på dessa godingar ikväll?


Fyllning:

  • 200g smör
  • 2 dl farinsocker
  • 3 msk kanel
  • 1 msk vaniljsocker

Pensling:

  • 1 ägg
  • Pärlsocker

Sockerlag:

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten


Såhär gör du:

Smula jästen i en stor bunke. Smält smör och margarin i en kastrull, tillsätt mjölken och värm lite tills ljummen. Det är bättre om vätskan är svalare än för varm, om den är för varm blir bullarna stenhårda och degen mycket svår att jobba med. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löses upp. tillsätt salt och socker och rör om. Det bästa är att göra bulldegen i en assistent, har du ingen sådan får du arbeta degen för hand, det blir enligt mig lika bra men tar lite extra tid. I assisten tillsätter du mjölet och låter assistenten jobba degen i ca 10 minuter tills degen släpper från sidorna och blir blank och slät.

Såhär gör du för hand: Tillsätt hälften av mjölet och rör om ordentligt, tillsätt resten men spara 1-2 dl. Rör om igen och tillsätt nu resten av mjölet. Nu häller du ut degen på bakbord och börjar knåda degen. Använd en rund rörelse med handen och byt helatiden plats på degen från bakbordet så den inte fastnar då degen är lite kladdig. Degen ska bli blank och smidig och lyfta från bakbordet utan att fastna. Lägg då tillbaka degen i bunken.

Täck bunken med plastfolie och lägg en handduk över. Låt nu degen stå och jäsa i 1 timme. Degen ska inte stå i drag eller i ett kallt rum, så stäng alla fönster!


Under tiden gör du fyllningen. Blanda rumsvarmt smör med farinsocker, kanel och vaniljsocker. Jag använder en elvisp. Låt stå i rumstemperatur tills den ska användas till bullarna.

När degen jäst i en timme häller du ut den på ett lite mjölat bakbord och delar den i två delar. Knåda inte degen igen! Kavla nu ut ena halvan till en rektangel, ca 0,5 cm tjock. Smeta på fyllningen. Det finns nu flera olika sätt att rulla bullar på. Jag ska i detta inlägg förklara två olika sätt:

1. Det enklaste sättet är att nu rulla degen från lånsidan som en rulltårta. Skär sedan 1,5 cm tjocka bitar av rullen och lägg bitarna på en bakplåtsklädd plåt och/eller i bullformar. Tips! Tryck under kanten av bullen under bullen, blir mycket snyggare bullar då! 

2. Det andra sättet att göra bullar är det jag gjort på bilderna. Vik degen på mitten, långsida mot långsida. Platta till degen med handen lite. Skär 1 – 1,5 cm tjocka bitar. Ta en bit med ena änden i varje han. Snurra biten så det blir en skruv. Snurra nu den skruvade degen runt den vänstra änden två varv, ta degen över bullen och sedan under och tryck till. På så sätt får man ingen ful flärp. Lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt.

Googla gärna på hur man rulle bullar, du kan där hitta videos på hur man gör om min förklaring var lite otydlig.

Sätt nu ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa på plåten under duk i 20 minuter. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och strö på rejält med pärlsocker på varje bulle. In i ugnen i 8-12 minuter (beroende på hur stora bullar du gjort). Håll lite koll, när bullarna fått lite färg är dom klara. Gör under tiden sockerlagen. Värm upp vatten och socker i en kastrull tills sockerlaget är genomskinligt och alla sockerkristaller har smält. När du tagit bullarna ur ugnen penslar du på sockerlagen direkt. Ta därefter av bullarna från plåten och låt svalna under duk på galler.

Nu är bullarna klara! Lycka till, finns några frågor eller önskemål är det bara att fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s