Världens enklaste och godaste smulpaj

Idag var vi ute i skogen och gick. Lea hittade blåbär, såhär sent på året! Vi hade en påse med oss och hon fick faktiskt tillräcklig mycket så vi kunde göra en paj. Det blev en superenkel smulpaj som hon 9 år gammal gjorde helt själv. Den blev så himla god , det är något speciellt med egenplockade bär. Servera med vispad grädde eller helst massa vaniljsås! Denna paj kan du göra till alla sorters bär, och äpplen. Gör du med äpplen strör du över 1 msk kanel över äpplena också. Den här pajen är så basic men en absolut pajfavorit här hemma och den jag gör mest. Den är alltid lika uppskattad och tar alltid slut lika snabbt!

Det här behöver du:

  • 125g rumsvarmt smör
  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 250g blåbär 

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Smula ihop rumsvarmt smör, mjöl och 1 dl socker till en sulig deg. Spara 1/2 dl socker till bären. Jag brukar arbeta ihop smuldegen till en deg först sedan smula sönder den, då får du de goda ”bitarna” och slipper den mjöliga konsistensen i pajen. Lägg bär i en pajform, tina inte bären först om du använder frysta bär! Om du använder frysta bär kan du skippa potatismjölet. Lägg bären direkt i pajformen och strö över potatismjölet och det resternade sockret. Fördela ett jämt lager smuldeg över bären och ställ in i ugen i ca 20 minuter. När pajen fått lite färg är den klar.

Servera med vaniljsås eller vispad grädde. Så gott! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s