Swirl Cake

I helgen fyllde Elin 28 år! Hurra hurra! Jag gjorde en överraskningstårta till henne, och tänkte testa något helt nytt för mig- en swirl cake! En swirl cake ser ut som en massa spiraler eller till och med massa rosor på tårtan gjorda av frosting. Ni kan göra frostingen i vilka färger ni vill, men inte nog med det, frostingen är så galet god också. 


Det här behöver du: 

Tårtbottnar, se recept HÄR

Fyllning 1: Chokladfrosting

 • 100 g smör
 • 4 msk kakao
 • 1 msk kallt kaffe
 • 4 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning 2: Smörkolagrädde

 • 3 dl grädde
 • smörkolasås (se recept HÄR)

Smörkräm: (kan uteslutas, går utmärkt att spackla tårtan med cream cheese frostingen) 

 • 150 g rumsvarmt smör
 • 2 dl florsocker 
 • 50 g mjölkchoklad

Cream Cheese Frosting: 

 • 125 g rumsvarmt smör
 • 200 g Philadelphia/ färskost
 • 10 dl florsocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 3 msk vatten
 • Karamellfärg

Såhär gör du: 

Fyllning 1: Blanda alla ingredienser med elvissp tills du får en len och fin frostning
Fyllning 2: Vispa grädde fluffigt. Blanda i smörkolasåsen med en slickepott. 

Smörkräm: Smält chokladen över ett vattenbad och ställ för att svalna. Blanda under tiden rumsvarmt smör och florsocker med elvisp till en klumpfri kräm. Blanda i den smälta avsvalnade chokladen. 

Cream Cheese Frosting: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och vatten med elvisp. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa. När du fått en len och fin frosting är det dags att dela upp och färga eller ev. färga allt i samma färg. Jag färgade hälften ljust rosa och andra halvan mörkare rosa. Jag gjorde en knapp nyansskillnad så att färgerna skulle smälta bra ihop men ändå ge en fin effekt. 


Cream cheese frosting & smörkräm

Lägg första botten på den tallrik du vill servera tårtan på (Tips! Lägg en klick frosting mellan första tårtbotten och tallriken, på så vis blir det svårt för tårtan att glida) Tårtan går inte att flytta till en annan tallrik när den är klar. Spritsa smörkräm runt kanterna på tårtbotten och fyll resten med ett rejält lager chokladfrosting. Lägg på den andra botten och spritsa även dessa kanter med smörkräm och fyll med smörkolagrädden. Lägg den sista botten upp och ner med den släta sidan upp. 

Nu är det dags att spackla tårtan. Att spackla en tårta är ungefär som det låter, man tar bort ojämnheter och ger kakan en slät och fin yta. Du smetar ut smörkräm runt tårtan med en lilleman, degskrapa eller anna rakt bakverktyg. Du kan behöva ställa in tårtan i kylskåpet några gånger under denna process då smörkrämen blir varm. Avsluta när tårtan är rak och fin. 

Under spackling
Nu är det dags för det roliga! Lägg frostingen i spritspåsar men en taggig sprits. Spritsa nu fina runda spiraler på tårtan. Börja nedifrån och gör ett varv runt tårtan och arbeta dig sedan uppåt. När du gjort spiraler runt och på hela tårtan kommer du upptäcka lite hål. Dom hålen täcker du genom att trycka in spritsen och spritsa lite lätt rakt ut.  


Kom ihåg att låta tårtan kylas ner i kylskåp en stund för att frostingen ska behålla sin fina form. Frostingen stelnar lite i kylen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s