Långkok Köttfärssås/ Bolognese

Idag blev det en av mina favorit rätter här hemma. Köttfärssås är så himla underskattat. Det går att göra oändliga varianter på köttfärssås. Jag brukar variera mellan några olika, men det här är en av mina absoluta favoriter. Den ska stå och koka i 3 timmar och det är så himla värt det. Smakerna verkligen exploderar i munnen! Servera med pasta, parmesanost och vitlöksbröd. Receptet är beräknat till ca 4-5 personer. 



Det här behöver: 

  • 600 g Nötfärs
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chili
  • 1 medelstor riven palsternacka
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk soya
  • 800 g krossade tomater
  • 1,5 dl rött vin
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong eller 2 tsk köttbuljong i pulverform
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk paprikakrydda
  • peppar
  • 1/2 kruka basilika

Såhär gör du: 

Hacka gul lök och röd chili. Riv palsternacka. Häll smör och olja i en kastrull och hetta upp. Stek gul lök tills den blir lite blank. Tillsätt röd chili, riven palsternacka och pressa ner vitlök. Stek i nån minut. Tillsätt nötfärs och stek tills all färs fått fin yta. Dela nötfärsen fint, jag brukar använda gaffel i slutet av stekningen för att få små fina färsbitar. Tillsätt tomatpuré och stek i nån minut. Tillsätt alla burktomater, vin, vatten, balsamvinäger, soya och alla torra kryddor. Basilikan sparar du till sist. När såsen kokat upp tillsätter du en tärning köttbuljong och rör om. Låt puttra på svag värme under lock i ca 2-3 timmar. Smaka av med salt och peppar. Med ca 30 minuter kvar av koktiden, tillsätt den färska basilikan.

Tips om du vill variera:

  • Tillsätt 1 dl vispgrädde/matlagningsgrädde.
  • Tillsätt 1 dl parmesanost i köttfärssåsen innan servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s