Kladdkaka med kola och chokladtäcke

Ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag idag! Vilken bra anledning till att baka en kladdkaka en helt vanlig tisdag. Jag älskar sånahär temadagar, livet blir lite roligare då. Idag gjorde jag en himmelsk kladdkaka. Alltså, den är verkligen helt otrolig, speciellt om du tycker om kola, precis som mig! Det är en kladdkaka med mjuk kola och över det ett mjukt chokladtäcke. Jag gjorde mitt chokladtäcke med smak av daim. Ja ni hör ju hur gott det låter..



Det här behöver du: 

  • 150 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad
Kola: 
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 1, 25 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
Chokladtäcke: 
  • 100 g choklad (jag hade Marabou daim)
  • 1/2 dl vispgrädde
Såhär gör du: 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper alternativt smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Hacka chokladen och ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull. Blanda i kakao i smöret. Blanda sedan ihop socker och ägg i en bunke och tillsätt det smälta smöret och rör om ordentligt. Sikta i de resterande torra ingredienserna och blanda om. Häll i den hackade chokladen i smeten och vänd om så chokladen är fint fördelad i smeten.
Häll smeten i formen och ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter, inte längre! Kakan ska vara kladdig när du tar ut den. Låt svalna i formen.
Kola: Smält ihop alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills kolan når en temperatur på 126 grader. Häll kolan på den avsvalnade kakan och låt svalna helt.
Chokladtäcke: Hacka chokladen. Koka upp grädden och ställ åt sidan. Tillsätt chokladen i grädden och rör om tills all choklad smält. Häll chokladtäcket över kolan och låt svalna. Ställ sedan kakan i kylskåpen i ca 1 timme.
Jag serverade den precis som den är. Men det passar mycket bra med en klick grädde och några hallon eller andra bär till. Trots att den är så god kan man inte ta en för stor bit, den är väldigt mäktig!
img_9264-3
img_9263-3
Tips! Garnera med lite flingsalt innan chokladtäcket stelnat helt, blir magiskt gott.





Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s