Hallonkola

Dessa blev magiska. Syrligt söta med mycket hallonsmak. De var inte alls så svåra att göra heller. Det var första gången jag gjorde hallonkola och receptet är inspererat ifrån matsaklart.se. Tycker verkligen dessa är värda att göra till jul, eller som ”gå bort present”.  Det är ju alltid uppskattat att få hemmagjort godis runt jul och speciellt sånt som man kanske inte gör själv.

Jag tog med en burk av hallonkolan till min mamma på hennes födelsedag igår. Det var mycket uppskattat.

Det här behöver du: 

  • 150g frysta hallon
  • 1 1/2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 3 msk vit sirap
  • 1 tsk pressad citron

Såhär gör du: 

Lägg de frysta hallonen i en kastrull och sätt på värmen. De kommer tina och vätska kommer bildas, låt då hallonen koka upp och sila sedan bort kärnorna. Klä en form ca 15×20 cm med bakplåtspapper. Ett tips som gör det enklare att klä formen är att först knöla ihop bakplåtspappret till en boll, veckla sedan ut det och lägg i formen. När du sedan häller kolan i formen kommer bakplåtspappret att forma sif efter formen. 

Blanda saften/purén från hallonen med alla andra ingredienser i en kastrull och låt koka utan lock tills kolan uppnår en temperatur på 123 grader. Häll upp smeten i formen och låt först svalna i rumstemperatur. Ställ in i kylen och låt stelna helt, gärna över natten. Skär sedan kolan i lagom stora bitar, du kan behöva låta kolan stå i rumstemperatur i några minuter innan du gör detta. Slå in i smörpapper eller bakplåtspapper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s