Lyckokakor/ Fortune cookies

Jag har alltid tyckt lyckokakorna man får på kinesiska restauranger är ganska tråkiga. De smakar ingenting men man äter dom för att få sitt lilla meddelande. Att göra dom själv är helt annat, kakorna är så himla goda och det luktar nygräddade munkar (av någon anledning) i hela huset när dessa bakas. Det gäller att vara snabb i fingrarna när man gör dessa kakor och det tar sin lilla tid men det är värt det! Kakorna piggar upp vilken fest eller middagsbjudning som helst och du kan välja att skriva precis vad du vill i dom.

Jag har valt att servera dessa lyckokakor på nyår, med lita roliga fest och nyårs meddelanden i kakorna. Du kan förbereda kakorna i god tid, dom håller sig i flera dagar i rumstemperatur och smakar minst lika bra när de stått ett tag.

Receptet är från början från Ica.

Det här behöver du: 

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rapsolja att smörja bakplåtspappret med 

Såhär gör du: 

Sätt ugnen på 175 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper och smörj in noga med olja. Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en fast maräng. Smält smöret. Blanda mjöl, majsstärkelse och vaniljsocker i en skål och sikta ner blandningen i marängen. Tillsätt även det smälta smöret.
Nu kommer det lite kluriga. Klicka ut ca 1 msk smet, inte mer, per lyckokaka på plåten. Grädda endast två lyckokakor åt gången. Stryk ut smeten till rundlar, ca 6 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen tills kanterna börja få färg, 5-7 minuter. Ta fram en kökshandduk och lägg på bakbordet.
Nu behöver du vara snabb! Ta upp en kaka i taget med hjälp av en stekspade och lägg upp och ner på en kökshandduk.  Lägg i ett meddelande på kakan och vik kakan dubbel. Vik sedan kakan på mitten igen men tryck endast till i kanten på kakan. På så vis får du fina öglor. Låt svalna över en kant på en skål eller liggandes på bänken. Kakorna går endast att vika när de är direkt tagna ur ugnen det är därför du endast kan grädda några åt gången. Förvara kakorna torrt i en burk eller likande.
Lycka till! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s