Det är lördagmorgon och vad passar inte bättre än lite nybakt bröd till frukost? Detta brytbröd är en av mina favoriter och är enkelt att göra.
Brödet blir extremt luftigt och lätt, långt ifrån torrt och tråkigt. Detta bröd är ett måste att testa!
Det här behöver du:
- 25 g jäst
- 2,5 dl mjölk
- 2/3 dl olja (oliv eller raps)
- 2 msk socker
- 1 tsk salt
- 1 dl vetekli
- 5 dl vetemjöl
Såhär gör du:
Smula jästen ner i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tills fingervarmt (37 grader). Rör i den ljumna mjölken och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt olja, socker och salt. Häll i mjölet och vetekli lite i taget och arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 5-10 minuter. Lägg en handduk över och låt jäsa i 60 minuter. Klä bakplåtspapper i botten på en form, jag andvände mig av en ca 22 cm springform. Smörj sidorna med lite smör.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den jästa degen på ett bakbord, dela degen i 11 lika stora bitar. Gör jämna runda bullar av bitarna utan att trycka på degen för mycket. Lägg ner bullarna i formen. Låt jäsa i formen i 30 minuter, tills bullarna blivit dubbel storlek.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa med valfri topping, sesamfrön, vallmofrön eller flingsalt. Sätt in brödet i mitten av ugnen i ca 15 min tills brödet har en gyllene färg. Låt brödet svalna något i formen under bakhandduk.
Lycka till!