Saftigt morotsbröd

Startade söndagen med att göra ett nybakat bröd som man kan äta med gott samvete! Brödet är supergott när det fortfarande är lite varmt men det går utmärkt att frysa in och tina vid annat tillfälle.

Det här behöver du:

  • 25g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 medelstor morot
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 1/2 dl vetekli
  • 2 msk linfrön
  • 3 msk solrosfrön
  • 6-7 dl vetemjöl

Såhär gör du:

Värm mjölk i en kastrull tills ljummen. Smula jästen i en bunke. Häll den ljumna mjölken över jästen och lös upp jästen med en slev. Tillsätt havregryn och låt stå i 5-10 minuter. Tillsätt sedan morötter, olja, salt, grahamsmjöl, vetekli, linfrön och solrosfrön. Blanda om. Tillsätt nu vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin eller för hand i ca 10 minuter. Täck bunken med plastfolie eller kökshandduk och låt jäsa i 1 timme.

Klä en springform ca 26 cm med bakplåtspapper i botten. Tryck ut degen i formen och skär ett kryss med en vass kniv på degen. Täck återigen med plastfolie eller kökshandduk och låt jäsa ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 225 grader

Pensla med vatten och strö på vallmofrön, linfrön, solrosfrön eller annan valfri topping. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills brödet fått en fin brun yta.

Låt svalna något i formen. Bryt isär brödet med händerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s