Vinbladsdolma

Det här är det bästa jag vet. Överlägset det jag älskar mest i hela världen. Om jag fick äta en sak för resten av mitt liv skulle det vara detta, VINBLADSDOLMA. Dessa syrliga, vegetariska godsaker är ifrån det libanesiska köket och heter egentligen ”Warak Enab Bel Zeit”. Dom äts ofta på meza bordet.

Det tar lite tid att rulla vinbladen samt att koka så det går alldeles utmärkt att rulla dagen innan och koka dagen efter. Förvara då de rullade vinbladen i kylskåpet över natten.

Detta behöver du:

  • 500 g vinblad (inlagda eller vakuumförpackade)
  • 4 dl ris, gärna basmati ris
  • 2 gula lökar eller 5 st salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 finhackade tomater
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe mynta eller 1 msk torkad mynta
  • 4 msk tomatpuré
  • ½ dl olja
  • 4 msk citronjuice
  • 2 tsk starkt paprikapulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • Kokvatten:
  • 3 dl kokande vatten
  • 1 dl pressad citron
  • 1/2 dl rapsplja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt

Vinbladen är ofta inlagda eller vakumförpackade. Oavsett vilket brukar de vara väldigt salta eller sura så det är bra att skölja vinbladen innan du rullar dem, ev lägga i blöt ett tag och byta vattnet ett par gånger. Innan du rullar klipp bort den hårda säljken om det finns.

Så här gör du:

Hacka lök, vitlök, tomater, persilja och mynta fint. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek den gula löken i några minuter, den ska bli blank och fin. Blanda ihop ris, kryddor, tomatpuré, hackade tomater, den stekta löken med oljan, vitlök, persilja och mynta. Lägg blandningen i en fin sil övern en bunke och ha den så under hela tiden du rullar bladen. Saften som samlas i skålen under ska vi använda till kokningen. Rulla nu all fyllning.Se bilder nedan hur du rullar vinbladen.

Ta fram en stor kastrull och häll olja i botten. Hacka potatis och lägg i botten av kastrullen. Detta gör man så att vinbladen inte ska bränna fast.

Nu är det dags att fylla kastrullen. Packa vinbladsdolma tätt ihop i botten på kastrullen över potatisskivorna. Stoppa gärna morotsbitar eller potatisbitar i de tomma ytorna.

Kokvattnet:

Blanda alla ingredienserna. Smaka av såsen, häll ev i mer salt eller citron beroende på hur sur du vill ha den. Jag vill ha min vinbladsdolma riktigt sur.

Häll vattnet över grönsakerna. Lägg en tallrik upp och ner över vinbladen i kastrullen, detta gör så att det blir tryck på grönsakerna och de flyttas inte när det kokar. Lägg på ett lock och låt koka upp. När det kokar, sänk värmen och låt puttra långsamt i 2-3 timmar tills vinbladen går isär fint och är mjuka utan att ”tråda” sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s