Röd Currygryta med Räkor

Idag har varit en så himla bra dag. Jag har verkligen känt mig som superwoman. Det började med en grym dag på jobbet med mycket som blivit gjort, jag har storhandlat, tränat på gymmet, tagit en skön dusch och hunnit lagat mat, och klockan är bara 20.00! Tänk om alla dagar kunde kännas såhär långa.

Idag gjorde jag iallafall en thailändsk gryta på röd curry och räkor. Den röda currypastan har jag fått av min vän och kollega som tog med sig den ifrån Thailand. Hon har köpt curryn på en sån där stor thailändsk matmarknad, den luktar helt otroligt och smaken var lika så.. Men röd currypasta finns även att köpa i butik här i Sverige i de asiatiska hyllorna. Grytan fick bli utan kokosmjölk då min sambo är allergisk. Trots att hans favoritchoklad är bounty och jag har sett att det slinker ner någon sån ibland..

Denna gryta är en perfekt bjudrätt om du vill imponera på dina gäster men inte är van att laga mat, för den är verkligen busenkel att göra.

Det här behöver du: 

  • Ris för 4 personer
  • 1 kg räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde
  • 2 tsk röd currypasta (mer eller mindre beroende på hur stark du vill ha den och på vilken pasta du köper)
  • salt och peppar
  • sockerärtor

Såhär gör du: 

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen (hälften ris och dubbelt vatten). Skala räkorna. Hacka grovt gul lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken så den får lite bruna nyanser. Tillsätt tomatpuré och räkor och stek ytterligare i nån minut. Tillsätt grädde och röd currypasta. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra i 5-10 minuter och smaka av ordentligt med salt och peppar. Hetta upp lite olja i en kastrull och stek sockerärtorna på hög värme i några minuter. Servera med ris och stekta sockerärtor.

Vill du forma riset som på bilden tar du bara ett glas eller en annan form och packar riset hårt i glaset. Vänd sedan upp och ner och skaka lite på glaset så kommer riset poppa ut som ett torn! Mycket elegant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s