Rosenbröd/ rosenfrallor

Detta bröd är det perfekta buffébrödet när du vill bjuda på något gott och hembakat. Det funkar lika bra som frukostbröd och är supergott nybakt men funkar lika bra att frysa in direkt efter gräddning för att sedan tinas upp.

Variera gärna lite olika frön på frallorna, det blir supersnyggt!

Det här behöver du: 

  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling och valfria frön till garnering ex. vallmofrön eller sesamfrön

Såhär gör du:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm tills fingervarmt (37 grader). Rör i den ljumna mjölkblandningen och salt och rör tills jästen löst sig helt. Häll i mjölet lite i taget och arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 5-10 minuter. Lägg plastfolie och en handduk över och låt jäsa i 60 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Gör jämna runda bullar (ca 25 st) av bitarna utan att trycka på degen för mycket. Lägg ner bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Klipp två snitt i bullarna med sax. Låt jäsa under handduk på plåten i 30 minuter, tills bullarna blivit dubbel storlek.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa med valfri topping, sesamfrön, vallmofrön eller flingsalt. Sätt in brödet i mitten av ugnen i ca 10 min tills brödet har en gyllene färg. Låt brödet svalna något på galler under bakhandduk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s