Toscakaka


Toscakaka.. Så himla gott. Ibland är klassiker så himla uppskattade och det finns en anledning till varför de är just klassiker. Denna toscakaka är i princip som en vanilg toscakaka men med lite extra vaniljsmak i botten. Den blir så god och saftig!

Det här behöver du: 

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt (går att byta ut mot vaniljsocker)

Tosca glasyr:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 50 g mandelspån
  • 1 krm salt

Såhär gör du: 

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform (ca 24 cm) med bakplåtspapper i botten och smöra samt mjöla kanterna. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt det smälta smöret, mjölken, vaniljextraktet och sikta i mjöl och bakpulver. Blanda försiktigt med slickepott tills du får en jämn och fin smet. Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
Under tiden gör du glasyren. Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk, salt och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills allt tjocknat något, ställ åt sidan. Var noga med att inte koka toscan.
Efter 20-25 minuter, ta ut kakan och bred glasyren på toppen.
Grädda kakan ytterligare 15 min men nu i mitten av ugnen tills den får fin färg.

Låt svalna i springformen något innan servering.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *