Toscakaka.. Så himla gott. Ibland är klassiker så himla uppskattade och det finns en anledning till varför de är just klassiker. Denna toscakaka är i princip som en vanilg toscakaka men med lite extra vaniljsmak i botten. Den blir så god och saftig!
Det här behöver du:
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 dl mjölk
- 1 tsk vaniljextrakt (går att byta ut mot vaniljsocker)
Tosca glasyr:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 50 g mandelspån
- 1 krm salt
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform (ca 24 cm) med bakplåtspapper i botten och smöra samt mjöla kanterna. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt det smälta smöret, mjölken, vaniljextraktet och sikta i mjöl och bakpulver. Blanda försiktigt med slickepott tills du får en jämn och fin smet. Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
Under tiden gör du glasyren. Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk, salt och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills allt tjocknat något, ställ åt sidan. Var noga med att inte koka toscan.
Efter 20-25 minuter, ta ut kakan och bred glasyren på toppen.
Grädda kakan ytterligare 15 min men nu i mitten av ugnen tills den får fin färg.
Låt svalna i springformen något innan servering.