Bröd i långpanna/ långpannerutor

Jag bara älskar detta bröd! Det är så smidigt att göra och det blir så himla fluffigt. Ett perfekt bröd att göra till frukost.

Detta är även elevernas favoritbröd i skolan och det jag bakar nästan varje dag. Då gör jag dock en mycket större sats! Detta bröd doftar ljuvligt i hela cafét på morgonen ☺️

Det här behöver du: 

  • 5 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl mörk baksirap
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetekli
  • 4 dl rågsikt
  • 7-8 dl vetemjöl

Såhär gör du: 

Smula jästen i en bunke. Hyvla smör. Värm mjölk tills ljummet i en kastrull och tillsätt det hyvlade smöret så det smälter något. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt sirap, salt, vetekli och rågsikt. Arbeta in vetemjölet för hand eller i köksassistent och arbeta ca 10 min.

Olja in en bunke med hjälp av lite hushållspapper. Lägg över degen i den oljade bunken och plasta in, låt jäsa i 30 min eller tills dubbel storlek.
Klä under tiden en plåt med bakplåtspapper. Vänd ur degen på den bakplåtsklädda plåten och platta ut med hjälp av fingrarna tills degen är jämt fördelad i plåten. Skär rutor i degen med hjälp av en degskrapa eller vass kniv. (Ca 15-20 rutor beroende på vilken storlek du vill ha) Täck över plåten med en handduk och låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt på ugnen på 220 grader.

Strö över lite vetemjöl på brödet innan du skjutsar in det i ugnen och låter det gräddas i ca 15 minuter. Brödet ska bli gyllene på toppen. Låt brödet svalna något i plåten innan du byter det.

De är supergoda att äta nybakta men går alldeles utmärkt att frysa in!

Dubbel sats blir två plåtar 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s