Adana Kebab är ett turkiskt köttfärsspett fyllt med smaker. Galet gott att grilla på grillen på sommaren och att äta som de är med bröd. Grillar du i ugn, släng med lite lök och grönsaker på plåten och servera med vitlöksdressing, ajvar, bulgur eller ris. Recept på turkisk tomatbulgur finns HÄR och på passande vitlöksdressing lite längre ner i inlägget.
Det här behöver du:
- 800 g lammfärs/nötfärs
- 1 gul lök
- 2 msk stark paprikapuré
- 3 vitlöksklyftor
- 1 knippe färsk persilja/ 1 msk torkad persilja
- 1 msk torkad mynta
- 1 msk stark paprikapulver (går bra med vanligt paprikapulver)
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Riv löken fint och pressa ur vätskan innan du lägger i en stor skål. Pressa i vitlöksklyftorna i skålen samt fint hackad persilja. Tillsätt köttfärs, paprikapuré, mynta, paprikapulver, salt och peppar. Blanda ihop köttfärssmeten ordentligt. Trä köttfärsen på grillspett och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grilla i ugnen i ca 10 min för saftiga spett, inte längre. Ska du servera med grillade grönsaker kan du grilla dem samtidigt.
Snabb vitlökssås:
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk torkad mynta (går att utesluta)
- 1 krm salt
- peppar
Blanda alla ingredienser i en skål, ställ i kylen innan servering.