Pastais de nata är en portugisisk nationalbakelse och kan egentligen inte jämföras med något annat bakverk. Vaniljkrämen är inte sådär söt som man förväntar sig av en vaniljkräm och det är nog precis det som gör denna bakelse unik.
Det här behöver du:
- 1 paket färsk smördeg
- 3 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 dl vatten
- 3 dl socker
- 1 kanelstång
- 1 dl mjölk
- 1 dl mjöl
- 8 st äggulor
Såhär gör du:
Koka upp 3 dl mjölk, grädde och vatten tillsammans med en kanelstång i en kastrull. Ta av från värmen och låt stå. Blanda mjöl och 1 dl mjölk i en skål till en redning. Blanda ner redningen i kastrullen under omrörning och värm upp på medelvärme utan att koka. Rör tills det bildats en kräm.
Häll över krämen i en skål och låt stå tills krämen svalnat. Dela undertiden upp äggen (spara äggvitan, den kan du göra exempelvis maränger av!)
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut 12 st runda cirklar av smördegen och tryck ut i aluminiumformar eller smöra en muffinsform och tryck i smördegen. När krämen svalnat, vänd i äggulorna med slickepott. Klicka i en klick vaniljkräm i varje form, ca ¾ av formen ska vara fylld. Ställ in i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, bakelsen ska få fina bruna fläckar.
Lycka till ⭐️